Wij willen een boomhut

Het is leuk een boomhut. Uitdagend en spannend om een eigen plek te creëren. Maar een simpel idee leidt tot een maalstroom aan voorwaarden en regels. Je kan niet zomaar een boomhut gaan bouwen in [...]

We zijn al een tijdje bezig met plannen voor het herinrichten van de binnentuin. Om van de tuin een ontmoetingsplek voor jong en oud te maken. Het hangt blijkbaar in de lucht. Niet alleen bewoners komen met initiatieven, maar ook hun kinderen.

 

Spontaan hebben een paar kinderen een brief aan de corporatie geschreven met de vraag of ze een boomhut mogen bouwen in de binnentuin. Wat een leuk idee was de reactie. Maak maar een plan en verzamel zoveel mogelijk handtekeningen van de buren. Dat hebben ze gedaan. Binnen een week lag er een plan en 40 handtekeningen. Wat een actie; niet praten, maar doen!

Na een paar weken vroegen ze voorzichtig aan mij of ik dacht dat het in de meivakantie geregeld zou zijn. Of was dat te korte tijd, maar dan toch wel in de zomervakantie, toch? Dat is nu een paar maanden geleden.

 

Hoe een idee uitgroeit tot een groter project

In de aanloop naar een gesprek met bewoners en corporatie zijn we met de kinderen gaan praten. Ze willen niet alleen een boomhut, ze willen ook meer speelmogelijkheden in de buurt. In de binnentuin, maar ook daarbuiten. Ze willen voetballen, schommelen, klimmen. Het is nu allemaal zo saai en ze worden steeds uit de binnentuin weggejaagd. Daarom hebben we gevraagd of de gemeente ook bij het gesprek aanwezig kan zijn, samen met kinderen, bewoners en corporatie.
Dan is het zover. We zitten met z’n allen om de tafel om de boomhut en de speelmogelijkheden te bespreken. We spreken af dat iemand van de gemeente met kinderen en ouders een ronde door de buurt gaat maken om de speelmogelijkheden te bekijken. Met de corporatie en de tuinman gaan we onderzoeken hoe we de boomhut kunnen realiseren. De kinderen maken voor het vervolggesprek een tekening voor hun boomhut.

 

Hoe lang gaat het duren

Een paar maanden verder, maar nog steeds geen zekerheid dat die boomhut gaat komen. De tuinman heeft verteld dat de boom geschikt is en dat er misschien ook wel een touwbrug naar een andere boom kan komen. Maar eerst moet de tekening van de kinderen uitgewerkt worden tot een ontwerp en moet er een kostenplaatje gemaakt worden. Of het dan in de zomervakantie met de kinderen gemaakt kan worden, is nog de vraag. Want we hebben ook nog regels en veiligheidseisen.

 

Regels en veiligheid

Het is leuk een boomhut. Uitdagend en spannend om een eigen plek te creëren. Maar een simpel idee leidt tot een maalstroom aan voorwaarden en regels. Je kan niet zomaar een boomhut gaan bouwen in een gemeenschappelijke tuin. Er is net geen vergunning voor nodig. Wel allerlei veiligheidsregels waarmee je te maken krijgt. De hut moet degelijk in elkaar gezet worden en een keurmerk krijgen. Alles om aansprakelijkheid in te dekken. En heb je dat geregeld dan is er een levertijd op het materiaal.

De kinderen willen de boomhut zelf gaan bouwen. Daar hebben ze wel hulp bij nodig. Dus ze moeten op zoek naar handige ouders en/of andere bewoners om hen daarbij te helpen. Ook gaat het om een gemeenschappelijke tuin en zullen kinderen en bewoners afspraken moeten maken over de leefregels om overlast te voorkomen.

 

Wat leren we ervan

Natuurlijk is het een mooi leerproces. Wat komt er allemaal bij kijken als je een idee wil realiseren? En hoe zit een bouwproces in elkaar?  Hoe werken en leven we met elkaar samen?

Maar het zegt ook iets over de huidige tijdgeest. Een tijd waarin we alles in regels willen vatten en daarmee initiatief en creativiteit de das om doen. Door alles te willen controleren en beheersen, creëren we schijnveiligheid en schijnzekerheid.

Er ligt een plan om een hut te bouwen. De vraag is in hoeverre je jouw plan nog herkent in het definitieve ontwerp. Je begint met een idee en wat blijft daarvan over? Een standaardbouwpakket met keuzemogelijkheden. En een keurmerk, dat dan weer wel.   

De kinderen die enthousiast begonnen zijn, beginnen te twijfelen of de boomhut er wel gaat komen. Dichtgetimmerde, langdurige processen halen de energie uit het werk en leiden tot frustraties en wantrouwen. Het werkt ontmoedigend.

 

We zetten alles op alles om in de zomer te gaan bouwen. Voor ons geen bouwvak. Die boomhut gaat er komen!